Hva er en Bitcoin wallet?

Dersom man trader og investerer i kryptovaluta er det viktig å ha en trygg plass å oppbevare dem på. En Bitcoin wallet, eller Bitcoin lommebok på norsk, er laget for nettopp dette. Du kan også sende, motta og betale med krypto gjennom visse Bitcoin wallets.

Når du skal investere i Bitcoin er du nødt til å tenke igjennom hvordan du vil lagre kryptoen. Siden kryptovaluta ikke er et fysisk fenomen, lagrer du altså den relevante informasjonen, en såkalt “privat nøkkel” som du bruker for å få tilgang til Bitcoin adresser og utføre transaksjoner. Det finnes også en rekke forskjellige typer krypto-wallets hvor noen er stasjonære, mobile, på nett eller maskinvare. Hovedskillet mellom lommebøkene er sikkerhet, men også andre ting som hvilke typer krypto man kan lagre på dem og hvilke funksjoner som tilbys i lommeboken. De ulike typene som finnes er er følgende:

Desktop wallets

Desktop-wallets er lommebøker som er installert på en datamaskin og gir brukeren full kontroll over lommeboken. Disse fungerer som en adresse for brukere å sende og motta Bitcoin eller andre mynter. Slike brukes også til å lagre private nøkler på. Et eksempel på en slik lommebok er Electrum.

Mobile lommebøker

En mobil krypto-lommebok fungerer på samme måte som en desktop wallet, bare at man har den på en mobil enhet som smarttelefon. Fordelen er at man enklere kan utføre betalinger gjennom for eksempel NFC, QR-koder og “touch-to-pay” metoden. Slike lommebøker kan lastes ned på for eksempel IOS- eller Android-enheter.

Internett lommebøker

Nett-lommebøker muliggjør tilgang til kryptovaluta hvor som helst, i hvilken som helst nettleser og hvilken som helst mobil enhet. Valget av en slik lommebok anbefales å gjøres nøye fordi man lagrer private nøkler på nett, og dermed kan bli utsatt for hackerangrep. eToro er en slik lommebok.

Hardware lommebok

En hardware wallet, eller kald lommebok, er desidert den tryggeste typen av alle krypto-wallets. Dette fordi kryptovalutaen og Bitcoins blir lagret på en fysisk enhet som i de fleste tilfeller må kobles til en datamaskin via en USB-kabel. De er derfor praktisk talt “immun” mot hackerangrep og må først bli fysisk stjålet for at noen skal kunne komme inn på den. Disse Bitcoin wallets er de eneste som ikke er gratis, hvor man i de fleste tilfeller er nødt til å betale mellom 1000 til 2000 kroner for å kjøpe en.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.